عوامل موثر در قیمت ورق
یکی از مهمترین مواد اولیه لازم در بسیاری صنایع، ورق فولادی و گالوانیزه است. به همین دلیل قیمت ورق برای بسیاری از صنعتگران از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. به طور کلی، قیمت ورق از عوامل تعیین کننده قیمت محصولاتی مانند ساختمان، خودرو و… محسوب می شود. در این محتوا قصد داریم به عوامل موثر در قیمت ورق و توضیحات مربوط به آنها بپردازیم. پس همراه ما باشید.
چه عواملی بر قیمت ورق تاثیر می گذارند؟
موارد بسیاری از جمله عواملی که با صنعت فولاد و آهن ارتباط دارند، بر قیمت ورق تاثیرات مستقیم و شدیدی می گذارند. در ذیل به بیان چند مورد از این عوامل می پردازیم:
- کارخانه تولید کننده: این مورد یکی از مهمترین عوامل موثر در قیمت ورق است. هر یک از ورق های تولیدی دارای برند خاصی هستند که از کیفیت های مختلفی برخوردارند. در نتیجه قیمت آنها نیز بر اساس این موارد متفاوت خواهد بود.
- فرایند تولید: این عامل به دستگاه هایی که ورق را تولید می کنند، بستگی دارد. علاوه بر این، طراحی محصول نیز بر قیمت محصول تاثیر می گذارد. به طور مثال، قطعه ساخته شده از یک پانچ قیمت پایین تری از قطعه ای که فرایند تولید دشواری دارد، خواهد داشت.
- نیروی انسانی دخیل در تولید: تکمیل فرایند تولیدی یک ورق فلزی به میزان فعالیت فیزیکی مشخصی نیاز دارد. بنابراین همین امر در تعداد نیروی انسانی دخیل در تولید ورق، تاثیر می گذارد. علاوه بر این، برخی از دستگاه های تولیدی به مهارت و تجربه کافی نیاز دارند که همین عامل نیز در قیمت نهایی ورق موثر می باشد.
- ضخامت نهایی ورق: ورق در ابعاد و ضخامت های مختلفی تولید می شود که هر یک دارای قیمت های مختص به خود هستند. پس سعی کنید در زمان خرید این محصول، ورق را با قیمتی خریداری نمایید که متناسب با ضخامتش باشد.
- هزینه های مربوطه به حمل و نقل: از جمله دیگر عوامل موثر در قیمت ورق، هزینه های حمل و نقل است. مواد اولیه مورد استفاده برای تولید ورق ها، حجم بیشتری در مقایسه با محصول تولیدی دارند. جابجایی این حجم زیاد از مواد به وسایل نقلیه ای مانند کشتی نیاز دارد که قیمت سوخت نیز سبب تاثیر بر قیمت ورق می شود. پس هزینه حمل و نقل را نیز میتوان از فاکتورهای مهم در قیمت ورق بیان کرد.
نحوه تاثیر مواد اولیه به کار رفته در قیمت ورق
علاوه بر موارد مذکور در بالا، نوع مواد اولیه به کار رفته در تولید و ساخت ورق نیز بر قیمت آن تاثیر می گذارد. از این جهت که قیمت مواد اولیه برای هر یک از انواع ورق، متفاوت است. به طور کلی، نوسانات بازار فلزات، بر قیمت نهایی ورق تاثیر داشته و قیمت مواد اولیه نیز نوسانات زیادی را تجربه می کند. در نتیجه این نوسانات سبب تاثیر بر قیمت گذاری تولید کنندگان ورق می شود. همچنین قیمت تمامی مواد اولیه به کار برده شده در این محصول، یکسان نیست و هر یک دارای نرخ های مختص به خود هستند.
چگونه نوسانات بازار ارز بر روی قیمت ورق تاثیر می گذارند؟
یکی از مواردی که قیمت ورق را نه تنها در داخل کشور، بلکه در کشورهای خارجی نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد؛ نوسانات بازار ارز است. بنابراین این عامل، قیمت ورق را در تمامی کشورهای جهان تغییر می دهد. همچنین ارزش پول کشور ما در سالهای اخیر با افت قابل توجهی نسبت به ارزهای خارجی مواجه شده که سبب افزایش قیمت ورق های فولادی شده است. این مورد تاثیر بسیاری بر روی محصولات فولادی وارد شده از کشورهای خارجی نیز دارد و موجب بالا رفتن هزینه نهایی آنها می شود. در نتیجه این موضوع، ورق با قیمت بالاتری به فروش می رسد.
آیا وضعیت بورس و وضعیت واردات و صادرات سبب نوسانات قیمت ورق می شود؟
از آنجایی که سهام اغلب کارخانه های تولید کننده ورق فولادی در بازار بورس کشور عرضه شده است، قیمت محصولات این کارخانه ها نیز تحت تاثیر وضعیت بورس قرار می گیرند. بنابراین از دیگر عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت ورق را میتوان وضعیت بورس عنوان کرد.
بعضی از مواد اولیه به کار رفته در محصولات تولیدی در داخل کشور، هزینه نهایی کمی دارند. ولی با بالا رفتن تورم، هزینه نیروی انسانی نیز افزایش پیدا می کند و قیمت محصولات فولادی نیز بالا می رود. برخی از مواد اولیه از کشورهای دیگر وارد می شوند. ولی تمامی این موارد ممکن است تحت تاثیر نوسانات ارز قرار گرفته و با بالا رفتن هزینه تولید، قیمت ورق نیز افزایش پیدا کند. وضعیت واردات و صادرات نیز از عوامل موثر در قیمت ورق محسوب می شوند. در حال حاضر، تقاضا برای خرید محصولات صادراتی از جمله ورق گرم با افزایش روبرو شده است ولی به دلیل بالا رفتن قیمت ارز، آهن آلات صادراتی نیز دچار افزایش قیمت شده اند.
رنگ ورق و ارتباط آن با قیمت محصول
عوامل موثر در قیمت ورق تنها در موارد بالا خلاصه نمی شود. بلکه رنگ ورق نیز بر این موضوع تاثیر مستقیم دارد. در برخی موارد و بر اساس سفارش مشتری، ورق های گالوانیزه را رنگ می کنند. این رنگ آمیزی عامل موثری در قیمت ورق محسوب می شود. ورق های رنگی، وزن کمی داشته و از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی برخوردارند. همچنین زیبا و بادوام بوده و نصب آسانی دارند. پس رنگ ورق یا بی رنگ بودن آن نیز در قیمت این محصول تاثیر دارد.
سخن پایانی
همانطور که اشاره کردیم، قیمت ورق در بازار تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد و نرخ هر یک از این موارد، بر قیمت فروش این محصول تاثیر مستقیم می گذارند. در گذشته به دلیل ثبات بازاری و کاهش تقاضا برای ساخت و ساز، قیمت ورق نیز ثابت بود. ولی امروزه به دلیل نوسانات شدید ارزی و تقاضای بالا برای مصارف صنعتی، ورق نیز با قیمت بالایی عرضه می شود. در این مقاله به مهمترین فاکتورها و عوامل موثر بر قیمت ورق پرداختیم. به شما همراهان عزیز نیز توصیه می کنیم قبل از خرید ورق، تمامی موارد مذکور را مورد بررسی قرار داده و به طور کامل از قیمت ورق اطمینان حاصل کنید. سپس برای خرید آن اقدام نمایید.