F A N K A R

مقالات

اسکلت فلزی جوشی

اسکلت فلزی جوشی

یکی از اسکلت های پر کاربرد در ساختمان اسکلت فلزی است که با استفاده از سیستم جوشکاری از آن برای متصل کردن اجزاء و قطعات بکار می رود. اغلب اسکلت فلزی جوشی برای ساخت و اجرای فنوداسیون روی زمین در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. ناگفته نماند؛ که اسکلت فلزی جوشی یکی از اسکلت های با دوام و مقرون به صرفه است که در پروژه ساختمان سازی بسیار کاربرد دارد.

البته استفاده از این مدل اسکلت با هدف پایدار و مقاوم کردن سازه به کار گرفته می شود. بنا کردن سازه با اجرای اسکلت فلزی جوشی انجام می گیرد. در واقع یک سازه با اسکلت فلزی جوشی از مجموعه ای از تیرها و ستون ها تشکیل شده است که از طریق پرچ  یا پیچ و مهره کردن به هم متصل می شود. البته در این مدل از اسکلت فلزی تیرها و ستون ها به مانند اسکلت سازه عمل می کنند و کف، دیوارها و سقف سازه را پوشش می دهند. البته در انواع مختلفی از سازه همچون سازه های صنعتی و مسکونی و سازه های بلند از اسکلت فلزی جوشی استفاده می شود. اما دلیل استفاده از این اسکلت فلزی در این سازه ها چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کنیم که اسکلت فلزی مزایای زیادی دارد البته این نوع اسکلت از استحکام و مقاومت بالایی نیز برخوردار است. در واقع اسکلت فلزی جوشی نسبت به سایر اسکلت های بکار رفته در سازه از مقاومت و استحکام بالاتری برخوردار است که همین امر موجب استفاده زیاد از آن در پروژه های ساخت و ساز می شود.

 

کاربردهای اسکلت فلزی جوشی

همان طور که بیان کردیم اسکلت فلزی جوشی در پروژه های ساخت و ساز برای بالا بردن مقاومت سازه مورد استفاده قرار می گیرد. البته تیر و اجزای فلزی در این اسکلت از طریق جوشکاری به یکدیگر متصل می شوند. اگر چه روش های زیادی برای متصل کردن اجزای اسکلت فلزی در سازه وجود دارد اما مهمترین روش برای اتصال اجزای این اسکلت روش جوشکاری است به این دلیل که این روش نسبت به سایر روش ها از دوام و انعطاف پذیریی بالایی برخوردار است. از کاربردهای اسکلت فلزی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

ساختمان های بلند

این روزها شاهد گسترده ای از تعدا ساختمان های بلند در شهرها هستیم. البته با توجه به ارتفاع زیاد این سازه ها از سطح زمین باید در برابر آسیب های همچون باد و زلزله ساختمان مقاوم باشد به همین خاطر برای بالا بردن مقاومت سازه های بلند از اسکلت فلزی جوشی استفاده می شود به این دلیل که اسکلت فلزی جوشی مقاومت بالایی دارد و در برابر شرایط سخت به راحتی نمی شکند و یا خم نمی شود.

سوله های صنعتی

اجرای اسکلت فلزی جوشی به غیر از ساختمان های مسکونی و بلند در سوله های صنعتی نیز به کار می رود. البته یکی از مزایای استفاده از اسکلت فلزی جوشی در سوله های صنعتی مقرون به صرفه بودن آن است. با توجه به اینکه سوله های صنعتی کاربرد هایی زیادی دارند، باید از هر نظر مقاوم باشند به همین خاطر مقاوم بودن سوله های صنعتی مستلزم به کارگیری اسکلت فلزی جوشی در آن است .

ساختمان های مسکونی

از مهمترین کاربرد اسکلت فلزی جوشی در ساختمان های مسکونی و ساختمان های بلند است. با توجه به اینکه اینگونه ساختمان ها در معرض سیل و زلزله قرار می گیرند باید در آنها اسکلت فلزی جوشی به کار رود تا مقاومت سازه چندین برابر افزایش یابد.

پل

با توجه به اینکه پل یکی از موارد بسیار حساس است باید مصالح و اسکلت به کار رفته در آن نیز باید مقاومت بالایی داشته باشد.اسکلت فلزی به کار رفته در پل دوام و استحکام کششی بالایی دارد و به راحتی فرو نمی ریزد. با توجه به این امر استفاده از اسکلت فلزی جوشی در پل بهترین روش برای بالا بردن مقاومت پل می باشد.

پارکینگ

یکی از مواردی دیگری که اسکلت فلزی در آن به کار می رود پارکینگ است در حقیقت وزن پایین اسکلت فلزی جوشی موجب استفاده از آن در پارکینگ می شود و می تواند از پارکینگ به خوبی محافظت کند.

 

معایب اسکلت فلزی جوشی

اگرچه در ساختمان سازی و سایر موارد گفته شده از اسکلت فلزی استفاده می شود اما این مدل از اسکلت ساختمان در کنار مزایایی بیشماری که دارد معایبی نیز با خود به همراه دارد که در ادامه معایب را بیان خواهیم کرد.

اولین معایب اسکلت فلزی جوشی به ضعف در دمای زیاد برمی گردد در حقیقت اسکلت فلزی جوشی در دمای 500 تا 600 درجه سانتی گراد مقاومت خوبی از خود به نشان نمی دهد.

یکی دیگر از معایب اسکلت فلزی جوشی مربوط به خورده شدن فلز در برابر عوامل خارجی است. در واقع در برابر برخی از شرایط جوی قطعات به کار رفته در اسکلت فلزی دچار خوردگی می شود که ابعاد آن نیز به تدریج کاهش می یابد و در پی آن هزینه هایی را به همراه خواهد داشت.

 

با توجه به اینکه تعداد زیادی از قطعات کوچک در اسکلت فلزی در کنار هم قرار می گیردتمایل قطعات به کشش به تنهایی مشکل ساز می شود که این عامل ناشی از تمایل قطعات فشاری به کمانش در سازه می باشد.

 

جوش نامناسب نیز یکی دیگر معایب اسکلت فلزی جوشی است. در واقع برای اتصال قطعات در اسکلت ساختمان از جوش، پرچ و پیچ و مهره استفاده می شود. البته استفاده از پیچ و مهره برای متصل کردن قطعات یک کار اصولی و اساسی است.  اما در برخی از موارد برای متصل کردن قطعات اسکلت فلزی از سیستم جوش استفاده می شود. ، گران بودن هزینه آزمایش جوش،  اتصال با جوش توسط  جوشکاران غیر ماهر، بکار بردن ماشین آلات قدیمی و عدم کنترل دقیق توسط مهندسین ناظر ازجمله مواردی هستند که موجب جوش نامناسب در اسکلت فلزی جوش می شود.در نتیجه در صورت جوش نامناسب امکان جدا شدن قطعات در اسکلت ساختمان وجود دارد که همین امر مقاومت ساختمان را به خطر می اندازد.

مزایا اسکلت فلزی جوشی

در اجرای اسکلت فلزی قرار گیری تیر، ستون و فولاد به صورت تعادل نسبی صورت می گیرد در واقع در اسکلت فلزی جوشی ستون ها به شکل عمودی و افقی قرار می گیرد. اسکلت فلزی جوشی دارای مزایای زیادی است که در ادامه به بیان هر یک خواهیم پرداخت.

اسکلت فلزی جوشی دارای مقاومت بالایی است به همین دلیل با بکار بردن آن در سازه مقاومت ساختمان چندین برابر خواهد شد. البته با توجه به ویزگی های منحصر به فرد اسکلت فلزی جوشی از آن در مکان هایی همچون سوله ها، ساختمان های مرتفع و همچنین ساختمان هایی که بر روی زمینهای سست ساخته شده اند بسیار مناسب می باشد.

 

دارا بودن خواص یکنواخت نیز از دیگر مزیت های اسکلت فلزی جوشی است. با توجه به اینکه فلزات در کارخانه ها  بزرگ تحت نظارت دقیق و کافی ،آماده  اجرا می شوند. به طور مسلم قطعات به کار رفته در اسکلت فلزی نیز یکنواخت است و  خواص آن نیز یکسان است و تحت تاثیر محیط کمتر تغییر می کند.

دوام

اسکلت فلزی پایدار و دوام بالایی دارد بنابراین از آن در اسکلت ساختمان و سایر موارد گفته شده استفاده می شود.

 

سخن پایانی

در بین انواع اسکلت سازه می توان بیان کرد که اسکلت فلزی جوشی بسیار پر کاربرد بوده و در ضمن مقاومت و دوام بالایی نیز دارد که همین امر مقاومت سازه را نیز به مراتب افزایش می دهد. که اسکلت فلزی جوشی یکی از اسکلت های با دوام و مقرون به صرفه است که در پروژه ساختمان سازی بسیار کاربرد دارد. البته استفاده از این مدل اسکلت با هدف پایدار و مقاوم کردن سازه به کار گرفته می شود. بنا کردن سازه با اجرای اسکلت فلزی جوشی انجام می گیرد. در واقع یک سازه با اسکلت فلزی جوشی از مجموعه ای از تیرها و ستون ها تشکیل شده است که از طریق پرچ  یا پیچ و مهره کردن به هم متصل می شود. البته در این مدل از اسکلت فلزی تیرها و ستون ها به مانند اسکلت سازه عمل می کنند و کف، دیوارها و سقف سازه را پوشش می دهند.