F A N K A R

مقالات

کاربرد های نبشی

کاربرد های نبشی

میتوان گفت نبشی یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان وساختمان سازیست. که در ساخت انواع سازه های گوناگون کاربرد دارد. نبشی هابه صورت تکی و جمعی مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد نبشی ها براساس نوع سازه تعیین و به کاربرده می شوند. جنس آنها از دوبال فولادی تشکیل شده که در بیشتر موارد دوبال بریکدیگر عمودند ولی گاه در برخی موارد بال های نبشی برهم عمود نبوده و دارای زاویه ای کمتر از۹۰ درجه هستند.

انواع نبشی

نبشی انواع مختلفی دارد ولی دو نوع ازآن از لحاظ استقامتی مناسب تر است. درنهایت کاربردهای آن مشخص می کند که استفاده کردن از کدام نوع نبشی می تواند مناسب تر باشد. در حالت عادی نبشی های عمودی دارای کاربرد بیشتری اند. میتوان گفت به طور معمول نبشی چندین برابر استحکام بیشتری به نسبت حجم آهن در صورت ورقه ای دارا هستند. بهتر است با کسب اطلاعات درباره نبشی های مختلف عوامل تاثیرگذار بر روی آنها را ارزیابی تا بتوان بهترین وبا کیفیت ترین آنها را برای کار خود انتخاب کنید. نبشی های فولادی معمولا دارای طول های ۶ الی۱۲ متری می باشند که بنا به خصوصیات وویژگی های خود به دسته بندی های مختلف تقسیم شده و ارزیابی می شوند.

به لحاظ روش ساخت نبشی ها به موارد زیر تقسیم می شوند که عبارتنداز:

نبشی ها توسط دو فرآیند متفاوت تولید می شوند، که در استحکام و کاربرد آنها تفاوت ایجاد می کنند. این دوروش که باعث ساخت نبشی می شوند، روش پرسی و روش فابریک نام دارند.

  • روش ساخت نبشی فابریک: نبشی فابریک همانطور که از نامش پیداست، به همین صورت اولیه تولید می شوند. به طوریکه قالبی مشخص و مناسب برای تولید آن ایجاد شده که طی فرآیندی گرما بخش، مواد به صورت نبشی مشخص و سرد می شوند.
  • روش ساخت نبشی پرسی: از نوع ساخت نبشی از ابتدا به شکل اولیه تولید نمی شود، بلکه توسط انجام فرآیندهایی برروی ورقه های فولادی ایجاد خواهند شد. به عبارتی دیگر ورقه های فولادی را از میانه خود خم کرده و به آن شکل می دهند تا تبدیل به نبشی شوند.

تقسیم بندی نبشی ها از لحاظ شکل ظاهری به دسته بندی زیر تقسیم می شود:

از لحاظ ظاهری نبشی ها با هم متفاوتند. به دو دسته نبشی عمودی و نبشی v  شکل تقشیم می شوند.

  • نبشی عمودی عبارت است از: در این نبشی زاویه بین بال‌ها یا مقاطع 90 درجه است. اکثر نبشی‌ها به همین شکل ساخته می‌شوند. در بسیاری از موارد این نوع از نبشی‌ها را نبشی L شکل هم می‌نامند.
  • نبشی های v شکل عبارتنداز: این نوع از نبشی‌ها در واقع زاویه‌ای کم‌تر از 90 درجه دارند که بسته به کارایی، این زاویه می‌تواند متفاوت باشد. ازآنجایی‌که به دلیل کاهش زاویه نبشی، شکل آن به حرف V لاتین شباهت پیدا می‌کند، به آن‌ها نبشی‌های V شکل هم می‌گویند. این نبشی ها دارای کاربردهای متفاوت خود می باشند.

از لحاظ اندازه بال ها، نبشی به موارد زیر دسته بندی می شود که عبارت است از:

به ضلع کناری نبشی بال آن می گویند. از این لحاظ نبشی ها به دو دسته بال مساوی و یا بال نامساوی تقسیم می شوند.

  • نبشی های بال مساوی عبارتنداز: میتوان این نبشی را از بال های مساوی آن تشخیص داد. برای مشخص کردن اندازه بال این نبشی‌ها از حرف L انگلیسی و اندازه بال در کنار هم استفاده می‌شود.
  • نبشی های بال نامساوی نیز عبارتنداز: این مدل از نبشی ها دارای مقاطع یا بال‌های نامساوی هستند. که در این میان یکی از بال های آن از دیگری بزرگتر است.

جنس انواع نبشی ها

نبشی ها با توجه به مواد اولیه به کاربرده شده درون خود دارای ویژگی های متفاوتی بوده و کاربرد دارند. تعدادی از جنس های مختلف نبشی ها عبارتند از:

نبشی های فولادی: این مدل نبشی هااز فولاد محکم ترو کاربرد بیشتری دارند. به نبشی های فولادی، نبشی ساختمانی می گویند. بیش‌ترین کاربرد را در صنعت دارد. از نبشی‌های دیگر برای موارد خاص استفاده می‌شود. درجاهایی که قرار است نبشی به‌طور مداوم در برخورد با آب یا رطوبت قرار داشته باشد، استفاده از نبشی فولادی خیلی مناسب نیست؛ چراکه در گذر زمان، احتمال زنگ زدن و خوردگی آن وجود دارد. امکان استفاده از آن‌ها در قسمت‌های مختلف سازه وجود دارد.

نبشی استنلس استیل: این مدل نبشی به نام فولاد زنگ نزن نیز شناخته می شود. برای مواردی که شرایط محیط باعث آسیب رسیدن به فولاد می شود، میتوان از این نوع نبشی استفاده کرد. در سازه‌هایی که در معرض رطوبت یا آب قرار دارند، مثل سازه‌های دریایی یا سازه‌هایی که احتمال برخورد مواد خورنده با آن‌ها وجود دارد، نبشی‌های استیل مناسب هستند. ماشین‌کاری و جوشکاری مناسب هم از قابلیت‌های دیگر این نبشی‌ها به‌حساب می‌آید.

نبشی گالوانیزه: این مدل از نبشی ها همان مدل فولادی اند که بر روی آنها پوششی از روی قرار می گیرد. این مدل از نبشی ها در برابر رطوبت به مقدار زیاد مقاوم اند. و همچنین در مکان هایی که امکان ترک خوردگی وجود دارد، استفاده از آن مناسب می باشد.

جنس های دیگر نبشی ها بدین شکل می باشد که برای مثال جنس چوب یا PVC که در اکثر موارد برای ساخت دکوراسیون‌های داخلی و خارجی از آن‌ها استفاده می‌شود. انواع دیگری از نبشی ها به صورت خلاصه عبارتند از:

  • نبشی t316 زیرشاخه جنس نبشی استنلس استیل می باشد، که در برابر دما و فشارو خوردگی مقاومت بالایی دارند. در سازه‌های صنایع نفت و کشتی‌سازی کاربرد فراوانی دارند.

کاربرد های نبشی ها:

نبشی ها باعث تقویت و محکم بودن بیشتر سازه ها وساختمان ها و ایجاد کردن ستون و تکیه گاهی مناسب مورد نیاز می باشند. در رابطه با ساختمان سازی می توان گفت رایج ترین مصرف آن به صورت مقطعی فولادی می باشد. حال در ادامه به بررسی برخی دیگر از کاربرد های نبشی ها می پردازیم که عبارتنداز:

  • ساختن سازه های خرپایی
  • ساختن بادپندهای فلزی و همچنین اسکلت های فلزی
  • در پل سازی برای وصل کردن ستون ها به یکدیگر کاربرد دارند.
  • متصل کردن ستون های سدسازی به یکدیگر
  • مستحکم ساختن پایه بنا ویا فوندانسیون آن
  • متصل کردن ستون ها به بکدیگر با استفاده از تیرآهن ویا مواردی دیگر مانند نبشی ها
  • اتصال وساختن دکل های انتقال نیرو به یکدیگر
  • ساختن تجهیزاتی مانند ماشین آلات مختلف

در آخر میتوان گفت که استفاده کردن از نبشی در ساخت سازه های مختلف باعث استحکام وقدرت سازه شده که با توجه به انواع مختلف آن در ساخت و ساز ها و موارد مختلف کاربرد خواهند داشت.