هر گاه سازهای را دیدید که به شکل مثلث ساخته شده بود به آن ساز خرپا گفته میشود فقط این سازه باید دارای دو شرطی که بیان میکنیم باشد اول این که اجزای تشکیل دهنده این مثلث نباید انحنایی داشته باشند و مورد دوم هم این که این اجزاء به صورت لولا باید به هم متصل شده باشند هر سازهای که دارای خصوصیات و ویژگیهای گفته شده در بالا باشد را بدون شک خرپا مینامند. یکی از پرکاربردترین مشاغلی که خرپا در آن مورد استفاده قرار میگیرد ساختمان سازی است اما این جمله به این معنا نیست که تنها مورد استفاده آن ساختمان سازی میباشد بلکه در مشاغل دیگری نیز مانند پل سازی، هوا فضا نیز از خر پا استفاده میکنند.
انواع ستون های اسکلت فلزی یا سازه فولادی:
در فرآیند ساختمان سازی از سازههای مختلفی استفاده میشود. برای اینکه ایمنی سازه افزایش یابد، باید اجزا و سازه هایی به کار برده شوند که دارای گواهی و استاندارد های لازم باشند. ستونها از جمله سازههای بسیار مهمی هستند که از مصالح متنوعی تشکیل میشوند. ستونهای فلزی رایج ترین سازههای فلزی هستند که به وفور در عملیات ساختمان سازی به کار میروند.
به دلیل زیاد شدن تولید فولاد و مصالح فولادی، استفاده کردن از فولاد در صنعت ساخت و ساز روز به روز افزایش پیدا کرد. سازه های فولادی توانستند در ابعاد و ارتقاء های مختلف و متراژ های چند یا چند صد متری ، خیلی به تامین نیاز های ساخت و ساز کمک کنند. لازم است بدانید که در ساخت پروژه های آموزشی، اداری یا مسکونی و هر چه که فکرش را کنید از فولاد استفاده شده است. این سیستم سازه ای در ساخت المان های افقی و نیز المان های عمودی استفاده می شود. میتوان گفت کم و بیش هرگونه طراحی معماری در سازه فلزی را می توان اجرا کرد.
برای ایجاد سازه هایی از جنس فولاد به وسیله آهن آلات از شیوه های گوناگونی مثل: جوشکاری کردن یا پیچ و مهره استفاده می شود که هر کدام مزیت و عیوبی دارند. در ادامه به شرح اسکلت فلزی پیچ و مهره ای می پردازیم. پس تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
یکی از اسکلت های پر کاربرد در ساختمان اسکلت فلزی است که با استفاده از سیستم جوشکاری از آن برای متصل کردن اجزاء و قطعات بکار می رود. اغلب اسکلت فلزی جوشی برای ساخت و اجرای فنوداسیون روی زمین در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. ناگفته نماند؛ که اسکلت فلزی جوشی یکی از اسکلت های با دوام و مقرون به صرفه است که در پروژه ساختمان سازی بسیار کاربرد دارد.
برای افزایش مقاومت کششی سازه های بنایی و بتنی از یک میله فولادی کربنی مستحکم به نام میلگرد استفاده می شود. البته این میله فولادی کربنی دارای ویژگی های انبساط حرارتی است که همین عامل موجب استفاده از آن در سازه های بتنی می شود.از نظر شکل ساختار میلگردها دارای سطح متعددی هستند که قبل از وارد شدن در بتن به شکل شبکه یا قفس چیده می شوند. در واقع میلگردها در زمان نصب در سازهای بتنی به صورت گره خورده به هم متصل و سپس جوش داده می شوند. برای آشنایی بیشتر با میلگرد و نقش آن در بتن با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
فولاد و آلیاژها در صنایع مختلف جایگاه ویژه ای دارند. جالب است بدانید ۹۹ درصد آلیاژهای صنعتی برپایه فولاد هستند در این بین نیز فولاد ساختمانی ۹۵ درصد کل سهم فولادهای مورد استفاده در جهان را شامل خواهدشد. از جنبه های مختلف می توان تقسیم بندی فولادها را بر اساس کاربرد آنها در صنعت بیان کرد
جوشکاری نیز همانند هر روش تولیدی نیاز به بررسی و کنترل کیفیت دارد اما با این تفاوت که کنترل و بازرسی کیفیت در جوشکاری باید با حساسیت و دقت بیشتری انجام شود. از طرفی با توجه به حساس بودن و احتمال به وجود آمدن عیوب در این روش نیاز به کنترل و مراقبت خاصی دارد. البته با پیشرفت تکنولوژی و با استفاده از روش های جدید و اتوماتیک می توان جوشکاری را به خوبی بازرسی و کنترل کرد اما با این وجود جوشکاری سنتی یا جوش دستی با الکترود روپوش دار هنوز هم مثل گذشته نیاز به مراقبت و کنترل بیشتری دارد.
این روزها با افزایش مصالح فولادی و تولید فولاد شاهد کاربردهای گسترده این محصول در صنایع مختلف هستیم. البته با وجود فناوری های جدید و پیشرفته در تولید محصولات فولاد پیشرفت های زیادی در صنعت سازندگی و عمران به وجود آمده است. البته سازه های فولادی دارای ابعاد و ارتفاع های متفاوت هستند که با توجه به متراژی که دارند نیازهای امروز در ساخت و ساز را به خوبی تامین می کند. البته در پروژه های مسکونی ، آموزشی و اداری از بیشمار سازه های فولادی استفاده می شود.
در بخش مسکن جهت انجام امور ساخت و ساز مشکلاتی ایجاد شده است از جمله این که زمین کافی برای انجام این امور در دسترس نمی باشد. باید به فکر راه حلی برای برطرف کردن این موضوع باشیم. از آن جایی که در کشور ما زمین مانند یک کالای سرمایه ای محسوب می شود، به همین دلیل برای مالکان ان از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است.
بنابراین باید طرح هایی را پیاده سازی کرد که قیمت زمین پایین بیاید و یا از ارزش سرمایه ای آن کاسته شود، ولی این راه حل درستی نمی باشد و اجرایی نمی شود. دولت باید به وعده هایی که در زمینه مسکن داده است عمل کند تا مشکلات برطرف شوند.