میلگرد همبندی
همبندی سازه یکی از قوانین اصلی در ساختمان سازی به حساب می آید در واقع اجرای همبندی سازه ها نیز با استفاده از میلگرد همبندی انجام می شود. اما اجرای همبندی در سازه با استفاده از میلگرد همبندی چه ضرورتی دارد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است بدانید که در سازه اختلاف پتانسیل موجب برق گرفتگی می شود به همین خاطر اجرای همبندی در سازه به کمک میلگرد همبندی موجب عدم اختلاف پتانسیل در ساختمان می شود که همین امر خطر برق گرفتگی را به مراتب کاهش خواهد داد. ما در این مقاله قصد داریم میلگرد همبندی را برای شما معرفی کنیم پس به شما پیشنهاد می کنیم در ادامه با ما همراه شوید تا در این رابطه اطلاعات لازم را کسب کنید.
میلگرد همبندی چیست؟
در ساختمان سازی اختلاف پتانسیل موجب برق گرفتگی در ساختمان می شود به همین خاطر استفاده از میلگرد همبندی در کاهش خطر برق گرفتگی ساختمان نقش برجسته ای دارد. در صورت اختلاف پتانسیل در ساختمان خطر برق گرفتگی و در نهایت مرگ افراد را در پی خواهد داشت به همین خاطر برای جلوگیری از چنین اتفاق ناخوشایند در امر ساختمان سازی به کار بردن میلگرد همبندی جزء یکی از قوانین های اصلی در ساختمان سازی محسوب می شود. علاوه بر کارآیی میلگرد همبندی در کاهش اختلاف پتانسیل در ساختمان می توان به جلوگیری از خطر آتش سوزی نیز در سازه اشاره کرد. در واقع خود اختلاف پتانسیل در ساختمان طی برخورد فاز و سیم نول گرما و جرقه تولید می کند که همین امر در ساختمان سازی موجب بروز آتش سوزی می شود. استفاده از میلگرد همبندی در سازه خطر برق گرفتگی و آتش سوزی را به طور قابل توجهی کاهش خواهد داد.
ویژگی های میلگرد همبندی
میلگرد همبندی یکی از میلگردهای اصلی در شناژه ها یا ستون های سازه محسوب می شود که حتما در ساختمان سازی باید به مرحله اجرا در بیاید. میلگرد همبندی ویژگی های مطلوبی دارد که همین ویژگی ها موجب عملکرد بالای آن در پروژه های ساختمان سازی می شود.
از ویژگی های میلگرد همبندی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از نظر شکل ظاهری میلگرد همبندی در دو نوع ساده و آجدار موجود است که نوع آجدار آن طرح های متفاوتی دارد و نوع ساده آن نیز سطح صاف و صیقلی دارد.
قطر میلگرد همبندی عموما از 8 میلیمتر کمتر نیست اما قطر 10 میلی متری آن نیز براساس سطح مقطع هادی اصلی فاز ساختمان قابل استفاده است.
برای رسیدن حداقل مقدار مقاومت الکتریکی در محل اتصال در سازه باید همه قطعات همبندی به درستی به یکدیگر متصل شوند
از جوشکاری برای اتصالات تجهیزات و میلگرد استفاده می شود به همین خاطر برای جوشکاری در این موارد باید حدود 10 سانتی متر امتداد دو میلگرد روی هم جوش داده شود.
مزایای اجرای همبندی
در ساختمان سازی اجرای همبندی به عنوان یکی از قوانین اصلی در کاهش خطر برق گرفتگی و آتش سوزی در سازه محسوب می شود. اهمیت استفاده از میلگرد همبندی در اجرای همبندی در ساختمان اهمیت بالایی دارد. بالا بردن ایمنی سازه و مهار اضافه بار از مزیت های مهم اجرای همبندی با استفاده از میلگرد همبندی است. علاوه بر این موارد اجرای همبندی در سازه خطر برق گرفتگی و آتش سوزی در سازه را به مراتب کاهش می دهد. برخورد صاعقه به ساختمان یکی از اتفاق های غیر قابل پیش بینی است که موجب سوختن وسایل الکترونیکی و برق گرفتگی می شود به همین خاطر با استفاده از میلگرد همبندی در سازه می توان از بروز چنین اتفاق ها و پیش آمدهای ناگوار تا حد قابل قبولی جلوگیری کرد.
معایب اجرای همبندی
در کنار مزایای بیشماری که اجرای همبندی در سازه با استفاده از میلگرد همبندی دارد این فرآیند دارای معایبی است که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
محدود بودن طول میلگرد همبندی
به خاطر طول محدودی که میلگرد همبندی دارد در برخی از نقاط فونداسیون به خصوص در فواصل کوتاه امکان فرم دهی و برش آن نیز به مراتب دشوار خواهد بود در واقع این شکل اتصال باعث کاهش کیفیت اجرای همبندی می شود. اغلب میلگرد های که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند طولی در حدود 3 تا 6 متر دارند که موجب اتصالات بالا در سازه می شوند.
نبود وجود پوشش برای میلگرد همبندی
میلگرد همبندی پوششی ندارد در واقع این میلگرد لخت است به همین علت در طول زمان احتمال ریسک خوردگی آن به خصوص برای میلگردهای فولادی که در تماس با فونداسیون و خاک هستند به مراتب بالاست. طی خوردگی در چند نقطه از شبکه همبندی احتمال قطع پیوستگی الکتریکی در سازه وجود دارد که خود این قضیه پیامدهای منفی را در ساختمان به همراه خواهد داشت.
نداشتن هدایت الکتریکی مناسب
اگرچه میلگرد همبندی استقامت بالایی دارد اما از یک هدایل الکتریکی مناسبی برخوردار نیست.
انواع همبندی
همبندی به دو دسته همبندی بنیادی اصلی و همچنین همبندی اضافی یا تکمیلی تقسیم می شود که در ادامه هر دو را بیان خواهیم کرد.
همبندی اصلی
در نوع همبندی اصلی اتصال آن به زمین انجام می شود که همین امر با رساندن اختلاف پتانسیل به زمین اختلاف را به صفر می رساند. در سازه قسمت های نظیر سیم برق، سیم تلفن، لوله آب از قسمت های مهم همبندی اصلی محسوب می شوند.
همبند تکمیلی یا اضافی
همبندی تکمیلی یا اضافی اغلب در محیط های مرطوب مورد استفاده قرار می گیرد به این خاطر که استفاده از این میلگرد احتمال خطر برق گرفتگی را کاهش خواهد داد. از همبند تکمیلی در ماشین لباسشویی و پریزهای برق استفاده می شود تا در زمان استفاده خطر برق گرفتگی کاهش یابد.
سخن پایانی
خطر برق گرفتگی و آتش سوزی از جمله اتفاق های غیر قابل پیش بینی است که احتمال وقع آن در هر سازه ای وجود دارد. استفاده از میلگرد همبندی و اجرای آن در سازه اهمیت بالایی دارد و نقش آن در کاهش خطرات این چنینی برجسته است. اجرای یک همبندی استاندارد و اصولی در سازه موجب می شود که همه بخش های سازه اعم از تاسیسات و بدنه چه از لحاظ الکتریکی و غیر الکتریکی به یک سطح و مقطع مناسب متصل شوند تا با این عمل اختلاف پتانسیل رخ ندهد و در نهایت هیچ گونه آتش سوزی و خطر برق گرفتگی در سازه پیش نیاید.